Per un model de ciutat on tothom tinguem futur. Carrefour? No, gràcies

Com ja sabreu,  a Amposta han obert un centre comercial (prou, “cutre”, per cert) on l’establiment estrella ha estat el Carrefour. Si heu seguit tot el procés, no ha estat exempt de polèmica ( impagaments a ex-propietaris de terrenys, opaciat municipal pel que fa a la qüestió econòmica, etc) . Mentre a la ciutat d’Amposta dia rere dia van tancats els petits i mitjans comerços. Per això he cregut interessant reproduir ací un escrit de l’organització independentista juvenil, Maulets.

 

L’arribada de Carrefour a les nostresa terres s’ha venut com una oportunitat per al territori, una oferta de llocs de treball en temps de crisi. Però del que no s’ha parlat tant els dels “danys col·laterals” que pot comportar la  implantació  d’esta multinacional al nostre poble, de com pot afectar la implantació d’esta empresa a la pagesia i el petit comerç d’Amposta i les Terres de l’Ebre, que ja fa anys que estan en crisi.

Diu la dita que “qui no guarda quan té, no menja quan vol”, i en este cas la saviesa popular relecteix molt bé l’actitud de l’Ajuntament d’Amposta. Portant Carrefour a Amposta s’estan creant uns quants llocs de treball a curt termini -fet que evidentment és positiu- però a llarg termini no queda gens clar ni que els llocs de treball d’estes persones siguen estables, ni que l’arribada de la multinacional siga positiva per al poble:  sense poder “rebentar” preus com fan les grans multinacionals, sense poder oferir els mateixos horaris i sense disposar dels diners i el poder del què disposen este tipus d’empreses, als petits productors i comerciants els espera un futur complicat.

 

Hem de tenir en compte, a més que avui dia a l’Estat espanyol existeix un monopoli comercial en el qual entre set empreses (una de les quals Carrefour) es controla un 75% del negoci alimentari a tot l’Estat. És a dir, estes set empreses (Mercadona, Eroski, Al Campo, El Corte Inglés, Carrefour i els majoristes Euromadi i IFA/1) poden decidir els preus de venda dels aliments (amb la conseqüent ruïna que suposa això per a la pagesia i el petit comerç que no hi poden competir de cap manera), quins aliments es venen (cosa que implica la introducció de transgèncis i reducció de la diversitat), etc.

És per això que Maulets considerem que la inaguració de Carrefour a Amposta suposa el “toc de gràcia” definitiu per al petit comerç i la pagesia d’Amposta

 

ebre@maulets.org

http://www.maulets.org/ebre

 

Una resposta to “Per un model de ciutat on tothom tinguem futur. Carrefour? No, gràcies”

  1. quepasapues Says:

    “El estado español”… ¿Eso deja libre de toda culpa a los políticos catalanes?
    No es precisamente el “Estado Español” el que ha consentido que se instale aquí Carrefour, de la manera en que lo ha hecho.
    Pero claro, estos tienen el RH (Ampostino) Catalán y están libres de culpa, la culpa es de franco o del que haya allí en España.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: