Milers de persones es mobilitzen arreu dels Països Catalans contra lea retallada de les pensions

A continuació us oferim un petit resum de totes les mobilitzacions que hi hagueren el passat dia 27 arreu dels Països Catalans. Aquest resum ha estat cedit pels companys d’Endavant (www.endavant.org) als quals agraïm la seua desinteressada col·laboració. Altrament, també cal recordar que les setmanes prèvies han estat moltíssimes les mobilitzacions, concentracions, xerrades i actes que s’han organitzat arreu dels Països Catalans. Totes elles amb un denominador comú: La denúncia de la nova traïció de les elits sindicals de CCOO i UGT. Cal recordar que el dissabte anterior eixiren 4000 persones als carrers Barcelona convocades per diversos moviments socials i de base. I totes aquestes molbilitzacions amb els mitjans de comunicació fent de censors. Aquesta mena de censura informativa va trobar poc important que a d’altres països de l’estat espanyol es manifestaren 15000 persones (Madrid, Castella) i que la manifestació acabà amb una brutal càrrega policial que arribà a disparar piolotes de goma. També aquests mitjans, plurals, democàtics …oblidaren informar a Andalusia 50.000 persones haven eixit al carrer convocades per sindicats combatius com el SAT  (Sindicato Andaluz de Trabajadores) o d’altres moviments populars per a  denunciar “el enchufismo de CCOO y UGT”.

I és que el increïble canvi de posicionament de CCOO i UGT sobre les pensions resultava inxeplicable. Passaren de dir que les pensions eren intocables, que això no ho negocarien…a que amb “flexiblitat” per tots dues bandes es podria arribar a un acord. Perquè aquest canvi tan radical? El ministre Manuel Chaves, mitjançant una resolució en el BOE (just abans que començaren les trobades) atorga una subvenció per a les organitzacions “sindicals” de 26,6 milions d’euros… Tot just unes poques setmanes després del “regal” de 143 milions d’euros a CCOO i UGT entre setembre i desembre de 2010 (quan en tot el 2009 “només” van rebre uns 95 milions d’euros)-  Per cert, diners que no han de justificar com se’ls gasten.

Pep Giner (Coordinadora Obrera Sindical, Terres de l’Ebre)

 

Recull de mobilitzacions

 • Alacant

Centenars de persones es van manifestar ahir dijous 27 de gener pels carrers més cèntrics d’Alacant en contra del pensionazo i del traïdor pacte entre els sindicats grocs, patronal i govern al voltant de la reforma de les pensions. Després de setmanes d’intensa feina agitativa, amb el repartiment de milers de pamflets informatius als mercats i barris populars, la Plataforma de Lluita Contra les Retallades se sumà a la jornada de mobilitzacions generals que recorregueren el llarg i ample dels Països Catalans, i que incloïen tres vagues generals (País Basc, Galícia i Principat de Catalunya) i nombrosses mobilitzacions al País Valencià i a l’estat espanyol.
La marxa celebrada a Alacant l’obria un taüt, simbolitzant la mort de les pesnions públiques i el suport del govern, patronal, CCOO i UGT als bancs i els plans de pensions privats. Tota l’esquerra anticapitalista de la ciutat es mobilitzà amb dignitat i coratge, mentres que aquells que han integrat la Plataforma de Lluita fins ahir, però que l’abandonaran en breu (CCOO, Intersindical, etc) van decidir quedar-se a casa a brindar per l’enorme èxit de la negociació amb la patronal i el govern.

Alacant en Crisi

Vídeo de la mobilització a Alacant

 

 • Tarragona

Una manifestació de més de 400 persones tanca la jornada de vaga general al Camp.

Pels carrers més cèntrics de Tarragona, una manifestació de més de 400 persones ha tancat la jornada de vaga general convocada CGT, CNT, COS, Solidaritat Obrera i amb el suport de la Coordinadora Repartim el Treball i Riquesa del Camp, contra la retallada de les pensions. La protesta ha transcorregut amb normalitat i en un ambient reivindicatiu i combatiu. Els organitzadors valoren positivament la jornada de lluita, tot i el mins seguiment a les nostres contrades. La convocatòria de vaga era la primera que no comptava amb el suport dels sindicats “majoritaris”, i pretenia mostrar el rebuig a la retallada social i laboral que finalment ha aprovat el govern espanyol amb el vistiplau dels sindicats grocs CCOO i UGT, amb la reforma de la Seguretat Social que traslladaran al  Congrés dels Diputats.
La manifestació que ha recorregut els carrers de Tarragona estava convocada per la Coordinadora Repartim el Treball i Riquesa del Camp, que agrupa una quinzena d’entitats entre sindicats de base i moviments socials. Sota un plugim persistent, els manifestants han caminat des de la plaça Imperial Tarraco fins a la plaça de la Font, on s’ha fet la lectura del manifest unitari a les portes del consistori tarragoní. Durant la manifestació s’han pogut sentir crits com “aturem la retallada de les pensions”, “Comissions Obreres i UGT, sou uns traïdors” o “repartim el treball i la riquesa”, entre altres.

Matí de vaga general al Camp

Poble Viu informació de les mobilitzacions

Imatges de la manifestació

Vídeo manifestació

Esquerra Independentista del Camp

 

 • Reus

Unes 300 de persones d’arreu del Camp es van manifestar el divendres 21 de gener del 2011 pels carrers més cèntrics de Reus en contra de la retallada de les pensions i la reforma laboral. La protesta ha estat convocada per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa del Camp,  que agrupa una quinzena d’entitats entre sindicats de base i moviments socials.

Vídeo de la manifestació a Reus

 • València

Al voltant de 2000 persones es manifesten a València contra la retallada de les pensions.

Convocades per la Plataforma pels Drets Socials centenars de persones han desafiat la pluja i han marxat pel centre de la ciutat per dir no a la retallada de les pensions. La mobilització ha fet aturades a les portes del Banc d’Espanya, de la Delegació del govern espanyol, i de la Tresoreria de la Seguretat Social. En elles diferents parlaments han denunciat la responsabilitat del capital financer i del govern de l’Estat en aquest atac al sistema públic de pensions. També s’ha denunciat el funest pacte a la baixa d’UGT i CCOO amb el govern i s’ha recordat que la lluita és l’únic camí per aturar totes aquestes agressions a la classe
treballadora. Els records i les mostres de suport cap a les vagues generals convocades a Galícia, Euskal Herria, i el Principat de Catalunya han sigut una costant, així com també s’ha enviat una abraçada a la resta de pobles en lluita arreu del món. A les portes de la Plaça de Bous s’ha donat per desconvocat l’acte recordant que aquest dissabte a les 11:30h i des de C/ Túria amb C/ Sanchis Bergón, hi haurà una nova marxa contra la retallada de les pensions que recorrerà els barris de Botànic i Ciutat
Vella fins el Mercat Central.
Durant la manifestació no s’han deixat de cridar consignes contra les retallades socials com ara “les nostres vides no són un negoci”, “caminem tots plegats a la vaga general”, “qui sembra la misèria, recull la ràbia!” o “ací estem, nosaltres no pactem!”. S’han fet pintades amb el lema “la crisi que la paguen els rics” a la seu d’uns grans magatzems i, al final de la marxa, s’ha cremat una falla que representava un banquer La mobilització ha comptat amb el suport de la Coordinadora Obrera Sindical, Confederació General del Treball, Intersindical Valenciana, Endavant, Esquerra Anticapitalista, la Koordinadora de Col·lectius del
Park Alkosa, l’Assemblea de Joves de València, PCPE, CJC, Maulets, EUPV, CS Terra, SEPC, CNT, el Col·lectiu Autònom de Treballadors,… també ha comptat amb la participació d’un actiu bloc autònom i anticapitalista.

Cal afegir que el mateix dia al matí, estudiants de la Universitat de València han tallat l’Avinguda Blasco Ibàñez -una de les artèries
principals de la ciutat- per denunciar la retallada de les pensions. La protesta s’ha allargat durant almenys 20 minuts fins l’arribada de la Policia espanyola moment en el qual els estudiants s’han refugiat a la Facultat de Geografia i Història.

Imatges de la mobilització a València

Els estudiants també es fan veure

Vídeo de la manifestació

29 de gener.
Vora cent persones recorren els barris del Botànic, Velluters i el Mercat per protestar contra la retallada de les pensions.
Prop d’un centenar de persones han participat aquest matí a València en la marxa contra la retallada de les pensions que ha recorregut els carrers dels barris del Botànic, Velluters i el Mercat. La mobilització tenia com a objectiu informar el veïnat de la pèrdua de drets que implica la reforma de les pensions que el govern espanyol ha aprovat amb el suport de la confederació empresarial i de UGT i CCOO. El cercavila ha realitzat dues aturades, una al mercat de Rojas Clemente, al barri del Botànic, i una final al Mercat Central. En la primera s’ha llegit un manifest adreçat als treballadors autònoms, botiguers i xicotets empresaris perquè se sumen a les protestes contra les mesures antisocials del govern espanyol i del govern autonòmic valencià. En la
segona, s’ha realitzat un breu parlament en què s’ha denunciat el greu atac contra treballadores i treballadors que suposa la reforma del sistema públic de pensions i s’ha demanat la convocatòria d’una nova vaga general per plantar cara a aquesta brutal agressió.
Durant el recorregut, que s’ha realitzat en un ambient reivindicatiu i festiu alhora amb l’acompanyament de música de dolçaines (de la colla de dolçainers de la Societat Coral El Micalet), les persones participants han cridat consignes com “les nostres pensions no són un negoci” i “ens fa falta ja una vaga general”. Diversos veïns i veïnes que eren als carrers pels que passava la marxa s’hi han anat sumant, així com també han donat mostres de suport a la protesta des d’algunes balconades.

 • Berga

S’ha concentrat un grup de persones i s’ha fet un passacarrers apuntant alguns culpables del malestar. S’ha repartit informació i s’han realitzat accions a dues entitats bancàries, a les seus de CCOO i UGT, a l’oficina de l’OTG (on s’ha informat a la gent que esperava el seu número) i a la seu de la Seguretat Social. S’han anat encenent petards allà on es feia una aturada per fer una mica de soroll i s’ha acabat penjant una pancarta a la barana de la Plaça Cremada (Plaça St. Pere), que deia “Prou retallades socials, organitzem la ràbia”.

Llibertat.cat

 

 • Lleida

Unes 300 persones han participat en la mobilització, precedida per una bicicletada que al migdia a aplegat mig centenar de persones.

 

 • Vic

Mig centenar de persones s’han manifestat a Vic. La manifestació ha transcorregut sota el lema “Ja n’hi ha prou de retallar drets socials”.

 • Terrassa

Ocupacions de La Caixa i els sindicats institucionals. Un grup d’una cinquantena de persones realitza ocupacions d’una oficina de La Caixa i de l’entrada de la seu de CCOO i UGT.

Llibertat.cat

 

 • Girona

La jornada de vaga general convocada per CGT, CNT, COS i Solidaritat Obrera va arrancar a les 7 del matí a la ciutat de Girona amb un piquet informatiu a les estacions d’autobusos i tren. El piquet format per una vintena de militants de CGT i Endavant, va repartir el manifest de la convocatòria de vaga i va animar a participar de la manifestació convocada a la tarda. Posteriorment aquest mateix piquet va dirigir-se a l’entrada de les obres de la nova estació del TGV bloquejant l’entrada de camions i tallant el trànsit. El tall es va mantindre durant uns vint minuts fins a l’arribada de la policia municipal i mossos d’esquadra que va fer desistir al piquet. Finalment el piquet va dirigir-se a la Universitat de Girona, concretament a la Facultat de lletres, on van continuar fent difusió de la campanya contra la retallada de les pensions.

L’acte central de la vaga va ser la manifestació de la tarda que va aplegar més d’un centenar de persones i que va transcorre pel centre de la ciutat. La protesta anava encapçalada per una pancarta amb el lema: “Aturem-los! Ara, lluita!! No a les retallades socials”. Al final del recorregut va llegir-se un manifest que denunciava la retallada de les pensions com “un atac sense precedents contra els drets dels treballadors” i finalitzava amb una crida contra la dictadura dels mercats i el servilisme sindical. Un cop acabada la lectura del manifest va desconvocar-se la manifestació.

 

 • Vallès occidental

La setmana de mobiltzacións al Vallès ha estat de molta intensitat. Mentre una roda de premsa davant la seu del PSC de Sabadell obria la setmana de lluites en aquesta ciutat, aquell mateix vespre una marxa recorria el centre de Terrassa per denunciar la reforma de les pensions. El dia 25 es convocà una casserolada a Sabadell, de la qual se’n pot veure el vídeo. El dia 27 començà amb accions als FFC (vídeo) i a la Renfe, la última de les quals acabà amb dos joves detinguts a Montcada i Reixac. Les accions van extendre’s al llarg del matí, i s’ocupà la seu de CCOO i UGT a Terrassa i una de les sucursals de La Caixa a Sabadell (vídeo). Tot seguit, vaguistes d’arreu del Vallès es van concentrar a Montcada i Reixac, des d’on van sortir caminant per la C-17 fins a Barcelona. La marxa fou retinguda per una forta dotació dels Mossos d’Esquadra, que van identificar al voltant de 100 persones i els van encapsular durant més d’una hora.

 

 • Vallès Oriental

Una setantena de persones convocades per la CGT i diversos moviments socials vallesans han realitzat una marxa per la C-17 des de Montcada i Reixac, realitzant diversos talls de trànsit i concentracions, però no ha pogut arribar a Barcelona a l’haver estat totalment bloquejada pels Mossos d’Esquadra.

 

 • Manresa

Concentració informativa realitzada davant la Seguretat Social.

Vídeo de la concentració

 

 • Barcelona

Al Principat, la vaga fou més notòria als transports metropolitans de Barcelona, amb un seguiment del 40% als autobusos i un 20% al metro. A l’aturada s’hi van sumar sobretot treballadors de diverses indústries (entre les quals Seat, Roca, Gearbox, Prismia -antiga Pirelli-, Mahle Componentes del Motor, Mahle SA, Nestlé), de la neteja, de l’administració pública (Ajuntament de Barcelona i d’altres localitats de l’àrea metropolitana, Diputació de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Correus en diverses localitats) i del sector del transport (CLH Aviación, TMB).

A més dels sindicats convocants, CGT Catalunya, CNT Catalunya, COS i Solidaritat Obrera, nombroses organitzacions i moviments socials, entre els quals l’Esquerra Independentista, prengueren part activa en les mobilitzacions. Al llarg de tot el dia hi van haver piquets en les principals ciutats. Hi hagué igualment nombrosos talls de circulació, així com alguns sabotatges a diversos punts del país.
Barcelona fou la ciutat on la manifestació congregà més persones, prop de 10.000 manifestants van recórrer la ciutat a la tarda seguint la convocatòria dels moviments socials i els sindicats CGT Catalunya, CNT Catalunya, COS i TMB Autobusos. La manifestació anava encapçalada per una pancarta amb el lema “Ni retallada de pensions ni reforma laboral. Vaga general, prou reformes institucionals” i va acabar a davant de la patronal Foment del Treball, davant un enorme desplegament policíac.

l’Accent

Editorial de l’Accent

Vídeo de piquet informatiu al Clot

 

 • Palma

Vídeo manifestacions

 

 • Castelló de la Plana

A Castelló es va celebrar una concentració a la plaça Maria Agustina a dos quarts de vuit. Convocada per la CGT, la COS, la Coordinadora pel Repartiment del Treball i la Riquesa , PCPE i l’Esquerra Independentista de la Plana .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: