A la xerrada organitzada per la Coordinadora contra la precarietat laboral de les Terres de l’Ebre dissabte 14 de novembre a la Casa de l’Aigua de Tortosa, van participar Bruno representant del comitè d’empresa de la SEAT, Noemí advocada laboralista i Jordi treballador de la LEAR. La intenció d’aquest acte era aprendre de les experiències de lluita d’altres empreses que s’han enfrontat a ERO’s i tancaments amb un cert èxit.
A més Noemí, va explicar la normativa vigent, evidenciant com la legislació defensa els interessos de la patronal enlloc dels drets dels treballadors.
Després de les intervencions es va establir un interessant debat del que destaquem algunes qüestions:
– El tancament de la LEAR és injust. És una empresa amb beneficis durant els últims 10 anys, i aquest beneficis de les bones èpoques haurien de compensar les pèrdues de males èpoques com l’actual.
– La importància de la unitat sindical aconseguida per fer front a aquesta situació.
– La necessitat de mantenir i augmentar el nivell de lluita per pressionar l’empresa per no tancar o per augmentar les compensacions per acomiadaments. Dins d’aquesta línia la gent que hi treballa a LEAR va anunciar una caravana per aquest dilluns per Tortosa i accions a l’Aldea pel dissabte 28 de novembre. També des del públic aparegueren idees com tancar-se dins de l’empresa com s’ha fet a empreses de Barcelona, fer vaga… Fins i tot alguna intervenció va preguntar com donada l’actual situació els agents socials no parlen de vaga general.
– La via cooperativista també va aparèixer. Bruno membre del comitè d’empresa de la SEAT, va informar que el departament de treball té l’obligació d’assessorar i estudiar la viabilitat de projectes de cooperatives sorgits a partir del tancament d’empreses. Fins i tot han hagut casos on la mateixa gent treballadora s’ha quedat amb la gestió de l’empresa que volia tancar.
– Un altre punt que va aparèixer vàries vegades és la necessitat d’exigir a l’administració catalana que no accepte l’anunciat tancament de LEAR o que si accepta només ho faça si l’empresa accepta les condicions de les treballadores (és el Departament de Treball qui ha de signar el tancament d’una empresa).
– Diverses intervencions feren referència al gran recolzament social i mediàtic que actualment tenen les treballadores de LEAR, i la necessitat d’aprofitar aquest consens per pressionar a l’empresa i l’administració.
Acabat l’acte tothom era conscient que tot i que la situació és difícil, només amb lluita i unió és podrà tenir una posició de força en les negociacions.
Des de la Coordinadora contra la precarietat laboral de les Terres de l’Ebre es va anunciar que continuarà treballant per aportar idees i experiències de lluita que puguen ajudar a la gent de LEAR i de les altres empreses en perill.
Etiquetes: Xerrada
Deixa un comentari