XEICS, LI HEM DE FER UN MONUMENT!

El senyor Toni España, que és el director dels servicis territorials de la cosa de la pagesia, ha trobat la solució a l’angúnia que fa un temps que patixen els treballadors de casa nostra. Glòria al senyor España! Que la gent treballadora li faça un monument més gran que la catedral per subscripció popular! Que cada treballador en paro done un dia del subsidi i els qui no el cobren que facen de manobres en els solaments del monument, de bades, que el senyor Espanya es mereix això i més.

Segons que diu El Punt d’avui, est senyor –a qui recordaran moltes generacions de treballadors ebrencs- ha dit –i no se li ha escapat cap rialla, pel que m’ha dit un periodista- que “els sectors agraris i ramaders poden compensar la crisi industrial que patixen les Terres de l’Ebre, i una part de les persones que han quedat sense faena els darrers mesos o que acabaran a l’atur pròximament podrien incorporar-se al camp.” Com no se li havia acudit encara a ningú la solució que els del paro es facen pagesos, amb les magnífiques prespectives que té est ofici, o llogar-se per a collir taronges, préssecs, raïm o olives, faenes que tothom sap que són ben pagades i donen per a tot l’any?

I per a convèncer fins i tot els més punyeteros de les bones prespectives per als parats en el sector agrícola, ha donat a la premsa una taula de les produccions del camp de les Terres de l’Ebre els anys 2008 i 2009. Com que qui no té faena el gat pentina i m’agraden els números des que a la mili (no vaig poder anar a l’escola i em va ensenyar a llegir ma mare) em vaig comprar un llibre d’Aritmètica i de poblemes, m’he entretingut a fer les “cuentes” per a traure els tants per cent de pujada o de baixada de les produccions i dels preus i a calcular els tants per cent de pujada o de baixada dels ingressos del camp per a cada producció. Vet-ho aquí (he posat signes de restar i de sumar perquè mon nét m’ha dit que és més fàcil que escriure pujada del tant per cent o baixada del tant per cent; el signe de sumar vol dir que puja i el de restar, que baixa):

Producte        Variació de            Variació            Variació                                      la producció del preu dels ingressos

Arròs             +1,2 per cent            -25 per cent                        -24,1  per cent

Mandarina     -1,7        “                     +2,3     “                             +0,6        “

Taronja          -23,2      “                        +6        “                             -18,6      “

Oliva               +6,3        “                       -1,4      “                             +4,8        “

Raïm              +2           “                          -25       “                            -23,5       “

Préssec          +19,8      “                        -46       “                            -35,3       “

Ametla          +22,8      “                       -26,6    “                            -10           “

Garrofa         -0,3         “                        -33,3    “                            -33,5        “

Cirera           +77,9   “                          +13,3   “                            +91,5       “

Com podeu veure, les prespectives són d’allò més bones. Pensant-ho bé, amb el monument no n’hi ha  prou. Demà mateix començo a recollir firmes perquè li donen el Nobel d’economia al senyor España.

Lo iaio Joan del Cadup

Etiquetes:

Una resposta to “XEICS, LI HEM DE FER UN MONUMENT!”

  1. José Luis Zumaquero Says:

    Per favor, no podríeu presentar la taula tal com cal? O sóc un talòs, o no hi ha déu que puga entendre si cada tant per cent que hi surt és de producció, de preu o d’ingresso o de què.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: