Lear presentarà un ERO per acomiadar els 518 treballadors de la planta de Roquetes

L’alcalde de Tortosa rebutja el tancament de la fàbrica i reclama les mateixes ajudes que han rebut Seat o Nissan

17/10/09 02:00 – Roquetes – LURDES MORESOLa multinacional Lear està ultimant la documentació per presentar la setmana que ve un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que suposarà l’acomiadament dels 518 treballadors que té a la planta de Roquetes i que fa mesos que estan afectats per un ERO temporal. Tot i que encara no hi ha cap document oficial sobre la taula i ni l’empresa ni els sindicats admeten obertament el tancament de la fàbrica, totes les fonts consultades per aquest diari apunten que Lear deixarà l’activitat a les Terres de l’Ebre entre final d’any i principi del 2010. L’alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha rebutjat el tancament i reclama al govern de la Generalitat els mateixos esforços que ha fet per salvar les factories de Nissan i Seat a l’àrea metropolitana.

El tancament de la planta de Lear a Roquetes, que es dedica a la fabricació de cablejat per a l’automoció però que només treballa per un model de Saab, tindrà un fort impacte sobre les Terres de l’Ebre ja que és l’empresa més gran del territori. La direcció de Lear ha convocat per dilluns a una reunió el comitè d’empresa, tot i que sense especificar el motiu de la trobada. «De moment l’empresa no ha comunicat res ni als membres del comitè ni als sindicats», sostenen el secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre, Josep Casadó, i el responsable del sector de metall, construcció i afins (MCA) de la UGT a les Terres de l’Ebre, Francesc Jornet. Amb tot, els sindicats esperen que en la reunió de dilluns la multinacional deixe clar quin serà el futur d’una planta que a la dècada dels 90 va superar el miler de treballadors.

També la consellera de Treball, Mar Serna, va referir-se ahir a Lear: «No tenim constància encara del tancament de la planta de Roquetes, si presenta un ERO s’estudiarà.» Serna va recordar que l’Agència Catalana d’Inversions fa mesos que negocia amb Lear perquè mantingui la planta de Roquetes. En aquest sentit, el director dels serveis territorials d’Innovació, Universitats i Empresa a les Terres de l’Ebre, Josep Felip Monclús, va admetre la dificultat que la multinacional continue l’activitat a Roquetes, quan disposa d’una altra planta a menys de cent quilòmetres de distància, a Valls, on sí que es fa recerca. «Si arriba el moment que les instal·lacions de Roquetes es buiden, l’Agència Catalana d’Inversions està oberta a posar-les a disposició d’altres iniciatives empresarials per crear nous llocs de treball», assenyala Monclús.

Reunió amb Serna

L’alcalde de Tortosa ha rebutjat el tancament de la planta. «És una sorpresa molt desagradable. No ho acceptarem», ha dit Bel, que lamenta haver conegut la notícia pels mitjans de comunicació i per fonts no oficials. Bel, juntament amb l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, ha reclamat una reunió urgent amb la consellera de Treball per tal d’analitzar la situació. També es volen reunir amb el secretari d’Indústria de la Generalitat, Antoni Soy. «Una empresa que ha rebut ajudes públiques per continuar present al territori no pot marxar. I si se’n va és perquè el govern ho autoritza», ha assenyalat l’alcalde de Tortosa. En aquest sentit, Bel ha exigit al govern de la Generalitat que faci els mateixos esforços que es van fer en el seu moment per salvar les factories de Nissan i Seat a l’àrea metropolitana.

Compareixença de la consellera Serna

La portaveu de Treball de CiU al Parlament, Meritxell Borràs, demanarà la compareixença de la consellera de Treball, Mar Serna, en la comissió de Treball perquè explique què ha fet durant els darrers mesos perquè la fàbrica de Lear no tanque les portes a Roquetes. «Fa mesos que coneixem la situació difícil i dramàtica que viuen els treballadors i ni el Departament de Treball ni el govern no han fet res perquè no s’arribi a aquest final dramàtic», ha dit Borràs. CiU sosté que Treball no posarà problemes per aprovar l’ERO quan Lear el presente, ja que fins al moment la majoria d’expedients han estat aprovats «discrecionalment». A més, Borràs ha recordat que al Parlament hi ha pendent el debat d’una proposta de resolució de CiU per evitar el tancament de la multinacional.

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: